Απενταγμενα Εργα (07.10.2013)

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ

π.Βουλευτής Μαγνησίας

 

Βόλος, 4.10.2013

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ως το «χορό των χαμένων εκατομμυρίων ευρώ» που δίνονταν από τα Eυρωπαϊκά Tαμεία στο Βόλο για να κατασκευαστούν έργα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και επιβεβαιώνετε από  Δημόσια έγραφα.

Ουσιαστικά χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες για να αποκτήσει η πόλη σημαντικά και λειτουργικά έργα.

Αυτό επεσήμανε ο π.Βουλευτής Μαγνησίας κ. Παύλος Μαρκάκης, αναφερόμενος σε μια σειρά έργων του Δήμου Βόλου που εμφανίζουν σημαντικές εκκρεμότητες, αν και είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και δημοπρατήθηκαν ακόμη και 6 χρόνια πριν.

Πρόκειται για έργα - όπως είπε - τα οποία χρηματοδοτούνταν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, λ.χ. το Γ’ Κ.Π.Σ., και δεν θα επιβάρυναν τον κρατικό ή δημοτικό προϋπολογισμό. Όμως λόγω κάκιστων χειρισμών και αδιαφορία των Διοικούντων το Δήμο Βόλου, όχι μόνο τα χρήματα αυτά χάθηκαν αλλά μαζί τους χάθηκε και η δυνατότητα να αποκτήσει ο Βόλος μεγάλα έργα.

 Το χειρότερο είναι ότι, τελικά το κόστος τους καταλογίστηκε σε βάρος των Εθνικών και Δημοτικών πόρων, δηλαδή σε βάρος κάθε βολιώτη και κάθε Έλληνα φορολογούμενου πολίτη.

 

Ο κ. Μαρκάκης ανέφερε ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις τέτοιων έργων και πιο συγκεκριμένα τα εξής:

Έργο: «Συνδέσεις Περιφερειακού με αστικό δίκτυο», προϋπολογισμού 1.102.067,62 ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας. Με βάση τα στοιχεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την αρ.πρωτ. 2417 Γ’ΠΕΠ/3.5.2010 απόφασή της, το έργο απεντάχθηκε από το Πρόγραμμα, λόγω σημαντικής καθυστέρησης στην υλοποίησή του και κυρίως διότι οι επιλέξιμες δαπάνες του έως και την ημερομηνία της απένταξης ήταν ύψους μόλις 60.336,61 ευρώ έναντι του ποσού νομικής δέσμευσης, ύψους 1.102.067,62 ευρώ. Το ποσό αυτό παρέμεινε σε βάρος των εθνικών πόρων, μέσω των οποίων επιχειρείται και να συνεχιστεί.

Όπως τόνισε ο κ. Μαρκάκης, το συγκεκριμένο έργο σχεδιάστηκε για να δώσει κυκλοφοριακή «ανάσα» στην περιοχή της Νέας Δημητριάδας, που μετά την κατασκευή του Περιφερειακού «εγκλωβίστηκε» κυκλοφοριακά. Πάνω από 1 εκατ. ευρώ χάθηκε από το έργο όταν απεντάχθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα το ποσό αυτό καλούνται να το πληρώσουν πλέον οι πολίτες.

 

Έργο: «Κατασκευή Μουσείου Ιστορίας της Πόλης», στις πρώην καπναποθήκες «Παπάντου» στη συνοικία Παλαιά Βόλου, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας του Γ’ Κ.Π.Σ. και με αρχικό προϋπολογισμό 1.608.514 ευρώ, εκ των οποίων 1.036.259,21 Ε ήταν επιλέξιμα για το πρόγραμμα και 572.254,79 Ε βάρυναν τον Δήμο Βόλου. Επιπλέον, το κόστος αυξήθηκε με δύο συμπληρωματικές συμβάσεις προϋπολογισμού 365.829,72 Ε και 255.262,40 Ε αντίστοιχα που βάρυναν εξ ολοκλήρου το Δήμο Βόλου. Με την αρ.πρωτ. 2415 Γ’ΠΕΠ/3.5.2010 απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις οδηγίες διαχείρισης προγραμμάτων και έργων του Γ’Κ.Π.Σ. το εν λόγω έργο απεντάχθηκε από το πρόγραμμα λόγω σημαντικής καθυστέρησης στην υλοποίησή του και μη δυνατότητας ολοκλήρωσής του εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Οι δαπάνες που έγιναν ως τότε ανέρχονταν σε 758.755,2 Ε οπότε και μηδενίστηκαν για το πρόγραμμα και έμειναν σε βάρος των εθνικών πόρων. Για το υπόλοιπο αρχικά επιλέξιμο ποσό (ως τα 1.036.259 Ε) η χρηματοδότηση συνεχίστηκε από εθνικούς πόρους.

Αναφορικά με το έργο αυτό, ο κ. Μαρκάκης επεσήμανε πως όχι μόνο χάθηκε ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, αλλά ο προϋπολογισμός του έργου εκτινάχθηκε στα 2,2 εκατ. ευρώ. Ποσό που αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι πολίτες για να «καλυφθούν» διαχειριστικές ελλείψεις και καθυστερήσεις στην υλοποίηση από μέρους των υπεύθυνων για την κατασκευή του Μουσείου. Ακόμη και σήμερα και παρόλα τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν, συμπλήρωσε ο κ. Μαρκάκης, το κτήριο καθημερινά ρημάζει και παράλληλα ο Βόλος στερείται του Μουσείου Ιστορία της Πόλης, που σκοπός ήταν να αποτελέσει σημείο πολιτιστικής αναφοράς για την περιοχή μας, με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.

 

Έργο: «Ανακαίνιση Δημοτικού Θεάτρου Βόλου», (α’ φάση), συνολικού προϋπολογισμού 1.131.570,18 ευρώ, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». Μέχρι και σήμερα έγιναν πληρωμές ύψους 294.763,79 Ε για εργασίες που εκτελέστηκαν, με τελευταία εκταμίευση στις 2.1.2012, ενώ η υπολειπόμενη πίστωση για χρηματοδότηση ανέρχεται στα 836.806,39 Ε. Ωστόσο, το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» έχει ήδη «κλείσει» και ως εκ τούτου το υπολειπόμενο ποσό χάθηκε.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαρκάκης, είναι γνωστό πως το έργο του Δημοτικού Θεάτρου σταμάτησε, καθώς διαπιστώθηκε πως το κτήριο έχει σημαντικά στατικά προβλήματα και έκτοτε εγκαταλείφθηκε. Η λύση που προτείνεται σήμερα για την αποκατάσταση της στατικότητας του Θεάτρου με παρεμβάσεις συνολικού κόστους 10 εκατ. Ε φαντάζει ουτοπικό, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη και κυρίως λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας αλλά και του Δήμου.

Και εκτιμά πως η κατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου στην ουσία ματαιώνετε αφού το ποσό που ζητείται είναι παρατραβηγμένο αφού ένα νέο κτήριο θα στοίχιζε πολύ λιγότερο.

 

 

 

 

Έργο: «Δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη του Βόλου», προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από τα υπόλοιπα του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Σιδηρόδρομοι, Αεροδρόμια, Αστικές Συγκοινωνίες" του Γ’ Κ.Π.Σ.

Από το ποσό αυτό «αξιοποιήθηκαν» μόνο τα 230.000 Ε περίπου και, όπως σημείωσε ο κ. Μαρκάκης και τελικά παραδόθηκε στην πόλη ένα έργο «εμπόδιο» και από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας χαρακτηρίστηκε ως «έκτρωμα», αλλά που κυρίως κατέστρεψε κυκλοφορικά  δρόμους και του κέντρου και των συνοικιών του Βόλου.

Το ίδιο άχρηστο και μη λειτουργικό και κατά συνέπια σπατάλη εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ δηλαδή πολλών  χρημάτων, με μηδενικό δείκτη  ωφελιμότητας,  θεώρει και τον «ποδηλατόδρομο» που εννοείται ότι πηγαίνει μέχρι τις Αλυκές...